Bekijk de video 'Wat bezielt mij?'
Lois Erprath, Alone Together - VONK

Lois Erprath

Ik kijk naar de wereld om mij heen en ik zie verwijdering. Verwijdering tussen de mensen doordat Corona de wereld in zijn greep heeft. Dit heeft mij aan het denken gezet. Het nieuwe normaal is eigenlijk helemaal niet zo normaal. Lichamelijk contact is namelijk belangrijk.

Wat hebben mensen nodig om weer dichterbij elkaar te komen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen weer een geluksmoment kunnen beleven? En hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen toch een knuffel kunnen ontvangen?

Pakkerd

Voor mijn concept heb ik gebruik gemaakt van drie mensen die heel dicht bij mij staan. Mijn oma, mijn vriend August en mijn goeie vriendin Sofie

Ieder beleven ze deze tijd van weinig contact op hun eigen manier.

Ik heb dit voor alle drie vertaald naar een ontwerp waarbij zij een stukje gevoel van het gemis van contact bij zich dragen. Op deze manier zijn we toch een beetje bij elkaar.

Oma Ina

foto Oma Ina
foto Oma Ina
foto Oma Ina
foto Oma Ina
foto Oma Ina

Mijn oma staat voor de basis. De basis van mijn bestaan, de basis van onze familie. En nu staat zij alleen doordat ze minimaal contact mag hebben. Eenzaamheid.

De omhelzing voor oma is gebaseerd op een gelukspoppetje dat ik voor haar gemaakt heb toen zij voor het eerst alleen kwam te staan.

De kleur rood heb ik gebruikt omdat oma de rode draad in mijn leven is. De kleur rood blijft ook in details terugkomen in onze levens samen.

August

foto August
foto August
foto August
foto August

August staat voor de liefde. Hij zit alleen op een studentenkamer en op letterlijke afstand van mij. Huidhonger. De omhelzing die ik voor August heb gemaakt bestaat uit laagjes. Dit staat voor elkaar blijven ontdekken en nieuwe dingen beleven. Ook staan de beer en geit voor ons centraal. De beer staat voor bescherming en de geit is oprecht. August noemt mij vaak een babygoat en ik zeg altijd dat hij mijn knuffelbeer is.

Ik heb het dobbelen extra aandacht gegeven omdat dat onze spontaniteit weergeeft. Naar het station met een dobbelsteen. De 1e worp bepaald vanaf welk spoor we de trein pakken. De 2e worp bepaald bij welke halte we uit moeten stappen. Daar aangekomen bedenken wat we kunnen gaan doen op die plek.

Sofie

foto Sofie
foto Sofie
foto Sofie
foto Sofie
foto Sofie

Sofie staat voor vriendschap. Zij is alleen doordat ze een nieuwe start moet maken in een andere stad. Afstand. Bij de omhelzing voor Sofie heb ik gebruik gemaakt van contrasten in de vorm van de zon en de maan. De zon staat voor licht en warmte en de maan voor creatie.

Wij vullen elkaar aan in onze vriendschap. Door die contrasten dachten we jaren geleden, voordat we bevriend raakten, dat we elkaar nooit zouden mogen.

Op een gegeven moment kwam Sofie bij dezelfde dansgroep als ik waar ik zat. Met de tijd merkten we dat we juist door onze verschillen heel goed klikte en bij deze dansgroep is onze vriendschap dan ook begonnnen.

foto oma Ina

Oma Ina

Omhelzen in deze nare tijd is er niet bij. Als je allen woont heb je daar juist behoefte aan. Dat jij, Lois daar een oplossing voor hebt bedacht,vind ik ontzettend lief. Als ik de trui, die je voor mij gemaakt hebt, aantrek zal het steeds als een knuffel aanvoelen. De rode kleur, één van mijn lievelingskleuren, heb je subliem verwerkt in de trui. De zachte stof die je gebruikt hebt, en het gelukspoppetje dat een onderdeel van de trui is geworden, brengt ons, al is het niet fysiek, samen. Bedankt lieverd.

xxx

foto August

August

2020 is voor velen een raar jaar. Mensen zitten veel thuis waardoor sociaal con- tact moeilijker word, ook voor mij. Ik zit veel thuis en mis het contact dat ik heb als ik bijvoorbeeld naar school ga of met vrienden/vriendin iets leuks onderneem. Ik zie mijn vrienden en vriendin minder vaak dan voorheen. Ik denk dat het juist in deze tijd belangrijk is om stil te staan bij de mooie dingen die ik beleefd heb met mijn naasten. Het kledingstuk dat Lois voor mij heeft ontworpen herrinert mij hieraan. Het neemt me terug in de tijd en geeft hoop voor de toekomst; dat deze situatie tijdelijk is en mooie ding- en er weer gaan komen. Het is een lief gebaar, een warme zachte knuffel. Samen komen we er, ook al betekent samen nu soms met een afstand.

foto Sofie

Sofie

Doordat ik dit jaar op mezelf ben gaan wonen is contact iets wat ik heel erg mis. Natuurlijk zie en spreek ik wel mensen die dicht bij me staan, maar echt contact is er niet.Toen Lois vertelde dat ze een trui voor me ging maken vond ik dat ontzettend bijzonder. Ik zie haar nu een stuk minder en mis haar enorm, maar zo is ze toch een beetje bij me als ik alleen op mijn kamer zit. De trui die lois voor mij ontworpen heeft staat voor onze vriendschap en je merkt ook dat ze heel goed heeft nagedacht over het ontwerp en de achterliggende gedachte. Buiten dat ze heel precies en netjes werkt, kreeg ik ook continue de vraag wat ik van het proces vond, wat als gevolg had dat de trui perfect bij me past en ook mooi zit. Ik vond het heel mooi om dit proces te zien groeien en ben ontzettend blij met het re- sultaat. Heel erg bedankt voor de persoonli- jke trui, je bent de allerliefste vriendin die ik mij kan wensen!