Laura Laros

In 2019 heb ik het pilotjaar van VONK afgesloten met de volgende woorden: een half jaar VONK is als een jaar SintLucas.

Ik heb nieuwe vaardigheden geleerd, nieuwe mensen mogen ontmoeten en kennis gemaakt met hoe Jeanny en Selma het noemen: het echte werk.

VONK Laura Laros

Nomaden

VONK is begonnen zonder werkruimte wat een avontuur op zich was. Iedere week was het weer een verrassing waar we terecht zouden komen. We noemden onszelf ook wel nomaden.

Een halfjaar met hoogte- en dieptepunten. Een halfjaar met heel veel gezelligheid en een halfjaar met veel nieuwe inzichten. Op dat moment niet wetend dat VONK hier nog verder zou gaan.

Tijdens een spontane avond onder het genot van een goed glas wijn ergens in een café in Eindhoven met Jeanny, Lau en Kris, is ons gevraagd door Jeanny of wij VONK wilden evalueren. Dit zorgde ervoor dat we maandelijks een meeting planden.

Naast deze meetings blijven we elkaar nog steeds spreken en zien door avondjes uiteten of gewoon een wijntje te drinken. Tijdens deze avonden blijven we elkaar inspireren en triggeren. We reflecteren en geven elkaar feedback. Wat tot dramatische (haha) en hilarische avonden kan leiden.
Zo deden we een persoonlijkheidstest met kleuren. De hele avond stond in het teken van de volgende vraag: “Waarom heeft de helft van de groep de karkatereigenschap kleur groen en is er maar één iemand met de kleur paars?”. Ook zet Jeanny ons op scherp tijdens deze avonden. Door vragen te stellen waar we allemaal stil van werden, zoals: “Wat is jouw rol als designer in deze huidige maatschappij?”.

Wat is mijn rol als designer?

Momenteel studeer ik aan de HAS en volg ik de opleiding Food Innovation. Hier probeer ik de vraag die Jeanny ons heeft gesteld te beantwoorden. Wat is mijn rol als designer? Iets met circulair en futurefood?

Door deel te nemen aan het collectief VONK, wil ik mijn kennis delen aan de hand van workshops. Dit wil ik graag invullen doormiddel van het geven van kookworkshops die gericht zijn op future food. Verder wil ik inspirerend en coachend te werk gaan voor de nieuwe VONK-leden en ze verder helpen bij hun projecten.

Ik ben dankbaar dat ik deel mag nemen aan het collectief VONK en dat ik hierdoor een groep fijne, maar kritische mensen om mij heen heb. Mensen die mij op verschillende manieren inspireren, waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen.

VONK Project

- 'Verlicht' (2019)